Prajitura After Eight


Prajitura After Eight

Ingrediente:
5 oua
100 grame zahar
1 pachet de zahar vanilat
2.5 linguri cu varf de gris
2.5 linguri cu varf de faina
2.5 linguri cu varf de cacao
2.5 linguri de miere de albine
1,5 lingurite de praf de copt
1 praf de sare
25 ml. lapte
135 ml. ulei
crema din:
1 litru de smantana pentru frisca
6 linguri de zahar pudra
5 plicuri de intaritor pentru frisca
4 linguri de sirop concentrat de menta
30 de ml. de lichior de menta
glazura intre straturile de crema:
200 de grame de ciocolata de lapte
150 de grame de unt
2 lingura de apa
4 linguri de ulei
glazura pentru finisarea prajiturii:
250 de grame de ciocolata de lapte
100 grame de unt
3 linguri de ulei
3 linguri de smantana pentru frisca
sirop (optional): 4 linguri de sirop de menta, 4 linguri de lichior de menta si apa rece pana la atingerea volumului de 150 de ml.
Preparare:
Pentru blat  se separa ouale, se bat cele 5 galbenusuri  cu zaharul si cu zaharul vanilat cateva minute pe viteza cea mai mare  pana amestecul e o crema densa. Albusurile se bat spuma tare cu  praful de sare. Se adauga faina, praful de copt, cacao si grisul in compozitia de galbenusuri. Se amesteca usor, se adauga treptat laptele si uleiul si apoi mierea. Se amesteca usor cu cele 5 albusuri batute ca zapada (spuma tare) cu praful de sare. Compozitia finala este destul de lichida. Se toarna compozitia intr-o tava acoperita cu hartie de  copt, care se coc in cuptorul cu ventilatie la 165 grade timp 12-13  minute sau la cel normal la 175 grade. 
Se lasa blatul sa se raceasca in tava.

Intre timp, se prepara crema: smantana pentru frisca se bate spuma tare, se adauga zaharul praf si intaritorul (sa nu vi se para mult, pe plicul dr.oetker de intaritor de frisca scrie “pentru 0.2-0.25 litri de frisca, asa ca e chiar proportia corecta) si se mixeaza pana devine foarte tare. Se adauga siropul de menta si lichiorul, se mixeaza bine si crema este gata.

Blatul racit se desprinde de hartia de copt, apoi se reaseaza pe aceeasi hartie, in tava in care s-a copt. Se insiropeaza cu siropul pregatit prin amestecarea ingredientelor specificate (daca se doreste sa fie insiropat) si se acopera cu o treime din crema.

Se topesc pe foc foarte mic toate ingredientele pentru glazura intermediara (icare se pune ntre straturile de crema). Se lasa sa se raceasca pana are temperatura degetului, apoi se toarna 1/2 din glazura peste prajitura, intinzand-o rapid. Se da la tava la congelator aproximativ 10 minute, doar cat sa se intareasca glazura, apoi se acopera cu o alta treime de crema.
Se netezeste bine crema si se toarna restul de 1/2 din glazura preparata, pastrata abia calduta.
Tava se reintroduce la congelator pana ce se intareste al doilea stat de glazura.
Se acopera cu ultima treime de crema mentolata si se taie prajitura in patratele, cu un cutit in permanenta inmuiat in apa clocotita. Se aseaza prajiturile pe un paltou mare, acoperit cu o coala curata de hartie de copt, usor distantate intre ele.

Prajiturile se dau la congelator si intre timp se prepara glazura finala, topind toate ingredientele pe foc mic. Ciocolata este bine sa fie rupta in bucati mici, egale, ca sa se topeasca in acelasi timp, fara a fierbe glazura, care daca da in clocot ar putea sa se taie (depinde de calitatea ciocolatei). Se scot prajiturile din congelator si se toarna pe fiecare in parte cate o lingura de glazura, intinzand-o rapid si lasand sa se scurga ciocolata si pe margini. Se dau prajiturile glazurate la congelator pana se intareste glazura, apoi se transfera pe platoul de servit.
Se servesc reci, de la frigider, si parca a doua zi sunt si mai bune.




Comentarii

Cea mai vizualizata reteta!