Albinuta


Ingrediente pentru foi sau aluat:

  • 30 g unt
  • 150 g zahăr
  • 3 linguri de miere
  • 1 ou
  • 2 linguri de lapte
  • 400 g făină
  • o linguriță de bicarbonat
  • un vârf de cuțit de sare

Ingrediente pentru crema:

  • 500 ml lapte
  • 60 grame gris
  • 170 grame unt
  • un plic vanilie
  • 200 grame zahar
  • coaja rasă de la o lămâie
  • puțină zeamă de lămâie
  • un borcan de gem de caise (cam 4oo grame)
Se pune pe baie de aburi o oala cu untul, zahărul, mierea, laptele, bicarbonatul și ouăle, până când se topește zahărul. Se ia oala de pe foc și se lasă puțin la răcit. Apoi se pune sarea, și, puțin câte puțin, făina, amestecând cu mâna. Aluatul obținut trebuie să nu se mai prindă de mână, să fie moale, dar nu lipicios.
Se împarte aluatul în 4 părți egale.
Pregatiti cuptorul dinainte, la 180 de grade Celsius. Apoi vă puneți să întindeți foile, pe rând. Se coc pe fundul unei tăvi, pe care puneți hârtie de copt sau o ungeți și o tapetați cu făină.
Se bagă la cuptor prima foaie, timp în care se întinde a doua, și tot așa până la ultima. O foaie se coace cam în 6 minute.
Apoi se pregătește crema: untul se lasă la temperatura camerei, să se înmoaie.
Separat se pune la fiert laptele; se adauga si grisul amestecat cu 50 ml de lapte rece. Se adauga zaharul si se lasa la racit. Se amesteca din cand in cand sa nu se formeze crusta deasupra. Se adauga vanilia si sucul/coaja de lamaie.  Când e aproape rece, adăugați, puțin câte puțin, untul facut spuma, amestecând continuu.
Se pune prima foaie, iar deasupra se întinde un strat de cremă/umplutură.
Se așează peste ea a doua foaie, peste care puneți, cum doriți, ori gemul, ori a doua parte din umplutură, urmând ca ultimul strat să fie ori alb, ori galben, la alegere.
Deasupra se poate presăra zahăr pudră. (sau puteti pune si glazura de ciocolata sau orice "va face cu ochiul" prin bucatarie).


Comentarii

Cea mai vizualizata reteta!